Vad är timbaler?
Timbaler är en del i en näringsriktig kost med rätt konsistens för personer med tugg- och sväljsvårigheter. De är färdiglagade och baserade på finpasserade råvaror, som gör att produkten blir helt slät, mjuk, sammanhållande och omelettliknande. I recepten ingår inte gluten eller mjölkprodukter vilket gör att ännu fler kan njuta av bra mat.Gör timbalkosten läckrare
Med några enkla knep och goda receptidéer kan du göra uppläggningen mycket trevligare. Det ger både matglädje och livskvalitet till alla som behöver timbalkost. Vi har intervjuat köket på Universitetssjukhuset i Örebro som bjuder på smarta tips och receptinspiration till timbalrätter.Uppläggningstips för timbalkost
Att det ska vara mycket sås är ett vanligt önskemål. Men för att inte dränka tallriken i sås och få maten att se mer aptitlig ut kan man hälla ungefär en halv deciliter sås på tallriken som en spegel, gärna under maten och servera resten av såsen vid sidan om i en separat såsskål.Gör riskorn av ristimbaler
Riv helt enkelt upp frusen ristimbal på rivjärn, det bildar små riskornsliknade bitar som sedan kan portioneras upp i plastpåsar och frysas in. Därefter är det bara att hälla upp en påse på tallriken när det behövs. Det är ett smidigt och snillrikt sätt att göra tallriken med timbaler mycket mer aptitlig.Servera kycklingtimbal med stekyta
För att göra kycklingtimbalen mer lik stekt kyckling kan du pensla timbalen med en blandning av koloritsoja, sockerkulör, vatten och grillkrydda. Det ger snabbt känslan av stekyta. Skiva sedan upp timbalen och styckfrys portionsmängd i separata platspåsar. Knepet kan även användas på köttbullar!Äntligen smörgås i timbalkonsistens!
Med våra brödtimbaler kan äntligen den som har tugg- och sväljsvårigheter få njuta av en riktigt god smörgås. Servera gärna med inlagd gurktimbal eller tomattimbal. Smörgåsen är lätt att äta både med hjälp av bestick och med handen. Dessutom är varje brödskiva ett litet krutpaket med både energi och protein. Precis så som vi önskar.Servera ett läckert julbord med timbalkonsistens
Vår timbalkost gör det möjligt för alla att fira en tradtionsenlig jul med läcker lättuggad julmat. Dessutom kommer både anhöriga och vårdpersonal uppskatta att det serveras god och konsistensanpassad julmat till de som behöver.Receptinspiration till lättuggad mat
Att få lättuggad mat i grov paté, timbal och gelékonsistens att se lika god och aptitlig ut som vanlig mat är ingen omöjlighet. Med inspiration och våra goda recept så vill vi locka till att servera en riktigt läcker meny till alla högtider även för de med tugg- och sväljsvårigheter.Enklare matlagning med konsistensguiden
Konsistensguiden är ett verktyg för att göra det enklare att konsistensanpassa måltider. Med tydliga riktlinjer och beskrivningar för alla typer av konsistensanpassningar, som grov patékonsistens, timbalkonsistens eller purékonsistens. Det gör det lätt att servera god och anpassad kost för alla med tugg- och sväljsvårigheter.Konsistensutbildning för vård- och kökspersonal
På Special Foods har vi lång erfarenhet av matlagning som är anpassad för äldre och personer med tugg- och sväljsvårigheter. Därför vill vi dela med oss av vår kunskap och inspirera dig som planerar och lagar den konsistensanpassade maten. Vi kallar utbildningen Special Foods Academy.TIMBALINSPIRATION PÅ ÖREBRO UNIVERSITETSSJUKHUS
Köket på Universitetssjukhuset Örebro (USÖ) startade ett projekt vid årsskiftet för att jobba mer med timbalkosten. Drygt ett halvår senare ligger kökets timbalhantering i framkant och använder både kunskap och kreativitet för att skapa imponerande vackra tallrikar med lättuggade rätter gjorda på timbal, puré och gelé.
Varför startade ni det här projektet?
Vi kände att hela timbalkosten hade gått i stå. Det fanns inte så många valmöjligheter och allting var skuret i små kantiga bitar. Generellt har vi tidigare jobbat för att all mat ska kunna vara valbar för den ordinarie sjukhuskosten, då tyckte vi att även patienterna med konsistensanpassad kost ska få samma möjligheter.
Hur gick ni till väga?
Vi startade ett levande dokument med målbilder om hur vi vill utvecklas. Därefter adderar vi våra kunders synpunkter och önskemål. Avdelningarna som beställer mycket timbalkost får nu även chansen att dela med sig av hur bra maten fungerar för patienterna. För inspiration och kunskap tog vi hjälp av Findus Special Foods som vi visste hade lång erfarenhet av konsistensanpassad kost.
Hur har uppläggningarna förändrats?
Vi har under längre tid arbetat med att göra trevliga aptitliga tallriksuppläggningar och arbetat med att förbättra kvalitén och sett över de synpunkter vi fått från vården som till exempel mera sås per portion. Nu kan man välja mellan 10 varmrätter och 4 desserter, portionerna är trevligt upplagda och färdiga att värma i mikro. Till varje tallrik lägger vi även en liten lapp med uppvärmningsinstruktion så att vårdpersonalen vet hur länge tallriken ska mikras och på vilken effekt.
Vilka utmaningar jobbar ni med?
De kan vara utmanande att få upp proteininnehållet i de vegetariska rätterna. I kalla efterrätter används proteinberikning för att lösa det men eftersom proteinpulver inte kan användas i varma livsmedel behöver vi finna andra vägar. I vår grönsaksgryta har vi då t ex tillsatt mer proteinrika bönor.
Har ni några uppläggningstips att dela med er av?
Oftast får vi beställning om att det ska vara rikligt med sås till maten. Men för att inte dränka tallriken i sås och få maten att se mer aptitlig ut brukar vi hälla ungefär en halv deciliter sås på tallriken som en spegel, gärna under maten och serverar resten av såsen vid sidan om.