Timbalkost - recept & tips

Upptäck och inspireras av nya recept och tips till lättuggade måltider med timbaler. Dessutom har vi besökt köket på Universitetssjukhuset i Örebro som berättar om hur de tänkt om timbalkosten och gjort den bättre för både patient och personal.
Timbalkost - recept & tips

Upptäck och inspireras av nya recept och tips till lättuggade måltider med timbaler. Dessutom har vi besökt köket på Universitetssjukhuset i Örebro som berättar om hur de tänkt om timbalkosten och gjort den bättre för både patient och personal.

TIMBALINSPIRATION PÅ ÖREBRO UNIVERSITETSSJUKHUS

Köket på Universitetssjukhuset Örebro (USÖ) startade ett projekt vid årsskiftet för att jobba mer med timbalkosten. Drygt ett halvår senare ligger kökets timbalhantering i framkant och använder både kunskap och kreativitet för att skapa imponerande vackra tallrikar med lättuggade rätter gjorda på timbal, puré och gelé.

 

Varför startade ni det här projektet?

Vi kände att hela timbalkosten hade gått i stå. Det fanns inte så många valmöjligheter och allting var skuret i små kantiga bitar. Generellt har vi tidigare jobbat för att all mat ska kunna vara valbar för den ordinarie sjukhuskosten, då tyckte vi att även patienterna med konsistensanpassad kost ska få samma möjligheter.

Hur gick ni till väga?

Vi startade ett levande dokument med målbilder om hur vi vill utvecklas. Därefter adderar vi våra kunders synpunkter och önskemål. Avdelningarna som beställer mycket timbalkost får nu även chansen att dela med sig av hur bra maten fungerar för patienterna. För inspiration och kunskap tog vi hjälp av Findus Special Foods som vi visste hade lång erfarenhet av konsistensanpassad kost.

Hur har uppläggningarna förändrats?

Vi har under längre tid arbetat med att göra trevliga aptitliga tallriksuppläggningar och arbetat med att förbättra kvalitén och sett över de synpunkter vi fått från vården som till exempel mera sås per portion. Nu kan man välja mellan 10 varmrätter och 4 desserter, portionerna är trevligt upplagda och färdiga att värma i mikro. Till varje tallrik lägger vi även en liten lapp med uppvärmningsinstruktion så att vårdpersonalen vet hur länge tallriken ska mikras och på vilken effekt.

Vilka utmaningar jobbar ni med?

De kan vara utmanande att få upp proteininnehållet i de vegetariska rätterna. I kalla efterrätter används proteinberikning för att lösa det men eftersom proteinpulver inte kan användas i varma livsmedel behöver vi finna andra vägar. I vår grönsaksgryta har vi då t ex tillsatt mer proteinrika bönor.

Har ni några uppläggningstips att dela med er av?

Oftast får vi beställning om att det ska vara rikligt med sås till maten. Men för att inte dränka tallriken i sås och få maten att se mer aptitlig ut brukar vi hälla ungefär en halv deciliter sås på tallriken som en spegel, gärna under maten och serverar resten av såsen vid sidan om.

Vad planerar ni för framtiden?

Vi undersöker möjligheten att ta fram mindre aptitretare som finger food i timbalform som kan serveras till lunch eller mellanmål. Dessutom jobbar vi nu med en fotograf för att ta fram bilder på fisk, kött och grönsaker som ska kunna underlätta för patienter som har svårigheter att uttrycka sig eller att kommunicera.