Fryst mat minskar matsvinnet
Visste du att en tredjedel av all den mat som produceras slängs*, och att en av de bästa metoderna för att minska matsvinnet är att frysa ner maten? Fryst mat kan göra verklig skillnad för att minska dagens stora matsvinn. Med fryst mat kan du som privatperson minska ditt matsvinn med upp till nästan hälften.** Det beror bland annat på att frysta produkter gör att du kan använda bara så mycket som du behöver för stunden, och sedan stoppa tillbaka resten i frysen. Frysta produkter behöver dessutom ofta inte skäras eller förberedas, då vi redan gjort det åt dig, vilket även det minskar svinnet.
Att frysa ner mat hjälper även till att minska svinnet inom fiske, jordbruk och transport. Djupfrysning gör nämligen att maten håller sig fräsch längre.
*En tredjedel av all mat slängs Studie om matsvinn i EU:s 27 medlemsstater, rapport från Bio Intelligence Service till Europeiska Kommissionen, teknisk rapport - 2010 - 054.
**Martindale, W, (2014) "Using consumer surveys to determine food sustainability", British Food Journal, Vol. 116 Issue: 7, pp.1194-1204, doi: 10.1108/BFJ-09-2013-0242
Bra mat av hög kvalité - året runt
Att frysa produkter är som att stanna tiden. Djupfrysning som konserveringsmetod gör att vår fisk och våra grönsaker håller sig fräscha och smakrika längre, så att du kan njuta av bra mat oavsett säsong. Fryst mat är dessutom lätt att laga, så den passar perfekt i dagens höga livstempo. Frysta grönsaker innehåller lika mycket näring som färska alternativ. Färska grönsaker förlorar sina vitaminer över tid, medan våra djupfrysta grönsaker bevarar vitaminer och mineraler. När vi djupfryser vår mat så behöver vi dessutom inte använda ytterligare konserveringsmedel. Klicka här för att lära dig mer om fördelarna med fryst mat.