Hitta rätt med konsistensguiden

För att lättare kunna hitta rätt konsistens för olika behov har vi tillsammans med utvalda samarbetspartners tagit fram konsistensguiden. Här finner du riktlinjer för sex olika konsistenser som kan väljas till olika kosttyper, hel och delad, grov paté, timbal, puré, flytande samt trögflytande. Konsistensanpassning kan behövas vid flera olika typer av symptom och är ett sätt att underlätta för alla att få i sig tillräckligt med mat och näring.
Hitta rätt med konsistensguiden

För att lättare kunna hitta rätt konsistens för olika behov har vi tillsammans med utvalda samarbetspartners tagit fram konsistensguiden. Här finner du riktlinjer för sex olika konsistenser som kan väljas till olika kosttyper, hel och delad, grov paté, timbal, puré, flytande samt trögflytande. Konsistensanpassning kan behövas vid flera olika typer av symptom och är ett sätt att underlätta för alla att få i sig tillräckligt med mat och näring.

Exempel på flytande konsistens

Berikad kött-, fisk- eller grönsakssoppa med en klick av crème fraiche. Fruktsoppa med vispad grädde eller glass.

Tjockflytande

Slät och trögflytande, t ex gräddfil. Droppar från skeden. Kan ej ätas med gaffel. Krämigare än flytande. Vid nedsatt rörlighet i munhåla och svalg, allmänna sväljsvårigheter, förträngningar eller skador i svalg och matstrupe.

Exempel på tjockflytande

Berikad tjockflytande kött-, fisk- eller grönsakssoppa med en klick av crème fraiche. Tjockflytande fruktsoppa med vispad grädde eller glass.

Dryck vid konsistensanpassad kost

Ge först en liten mängd vätska med tesked för att se om personen kan svälja vald konsistens utan att hosta. Var försiktig! De flesta personer med dysfagi behöver tjockflytande dryck t ex nyponsoppskonsistens. En del personer med dysfagi kan dricka kolsyrad dryck.

Konsistensguide

Förändrad konsistens kan vara motiverad vid ett eller flera av följande symptom

> Äter under längre tid än normalt
> Mat och dryck rinner ur munnen
> Mat samlas i kinderna
> Bitar av mat plockas eller spottas ut ur munnen
> Mat hålls länge innan sväljning
> Viss mat kan ej tuggas
> Hosta eller harklingar
> Rosslig eller gurglig röst
> Klumpkänsla i halsen
> Ätandet tröttar
> Motoriska problem

Vid dessa problem informera sjuksköterska. För utredning och därefter val av individuellt anpassad konsistens ska kontakt tas med dietist eller logoped.

*Konsistensguiden är framtagen från ett samarbete mellan Findus Special Foods, Livsmedelsverket, Vinnovaprojekt, Geriatriska Dietister och Logopeder.