Fingermat som måltidskoncept
Personer som av olika anledningar har svårt för att hantera bestick riskerar att äta för lite med viktminskning och undernäring som följd. Genom att servera mat som kan ätas med händerna, s.k. ”Finger Food”, kan man möjliggöra för denna målgrupp att kunna äta själv. Det är viktigt för att både känna värdighet och välbefinnande.Gör måltiden till en trevlig upplevelse
1. Lägg upp maten snyggt på tallriken så att det ser gott ut.2. Servera lite mat åt gången. Det är bättre att fylla på efterhand.
3. Musik kan göra dementa matgäster stressade. Skapa istället en trygg, tyst och lugn stämning.
4. Sitt bredvid och var närvarande med ögonkontakt med din matgäst.
Tips från undersköterska Aneta Majnooni, på Kungshults vårdboende i Helsingborg.
Använd timbaler till fingermaten
Våra timbaler är perfekta att använda till Finger Food eftersom de är helt släta i konsistensen, enkla att dela i bitar och lätta för matgästen att ta med fingrarna utan att det kladdar. Dessutom är de smakrika och lätta att tugga. De är också enkla att tillaga, bara tina upp och värma i mikron så är timbalerna redo för tallriken.Intervju med Kungshults vårdboende i Helsingborg
Hur länge har ni använt plockmat till hyresgästerna?
Vi började testa fingermat i samband med ett forskningsprojekt från gastronomiprogrammet i vid Kristianstad högskola för ett år sedan. Vi såg att våra hyresgäster som hade svårigheter att äta med bestick kunde få i sig ordentligt med mat genom fingermat som ett valbart alternativ i verksamheten.
Hur arbetar ni i köket med konsistenspassad kost?
Numera har vi två personer som jobbar heltid med fingermaten och konsistensanpassad timbalkost. De arbetar mycket med kreativiteten och att göra timbaler och geléer mer aptitliga och spännande. Det krävs lite extra fantasi för att återskapa dagens rätt i konsistensanpassad fingermatform.
Vad är skillnaden mellan aptitretare och fingermat?
Hyresgäster som är i behov av Finger Food får specialkomponerade tallrikar med hela måltider anpassade efter deras behov. Men upplägget påminner om aptitretare, eller tapas.
Erbjuder ni mat som äts med fingrarna i olika konsistenser?
Ja, vårdpersonalen kan anpassa maten beroende på hyresgästens behov. Alla har inte problem med att tugga och svälja (dysfagi) och behöver därför inte tvunget timbaler, utan kan få vanlig mat i anpassade bitar.
Hur avgörs vem som behöver konsistensanpassad mat?
Vårdpersonalen som arbetar nära hyresgästerna avgör om de behöver specialanpassad mat som fingermat och gör beställningen till köket.
Serveras fingermaten varm?
Ja, tallrikarna med plockmat värms alltid lätt upp i mikrovågsugn i matsalen.
Gör ni om dagens rätt till konsistensanpassade alternativ?
Ja, så långt det går försöker vi återskapa eller efterlikna dagens rätt med lättuggad mat i fingermatform. Det finns timbaler för det mesta och vi gör mycket egna varianter av timbaler också. Om det exempelvis är brunsås till dagens brukar vi göra den trögflytande med förtjockningsmedel så att det är lättare att doppa och skopa upp matbitarna.
Hur gör ni maträtter som soppor till fingermat?
Det går att göra gelévarianter på det mesta, men oftast försöker vi att finna andra alternativ med timbaler. Efterrätter med glass är svårast.
Goda såser till Finger Food
Majs- och färskostdipp 10 port
Ingredienser
500 g Majspuré, Findus 3719
400 g Färskost naturell
1,5 msk Sambal Oelek
50 g Berikning Majsvälling, Findus 33967
Salt
Tillagning
Blanda tinad Majspuré med färskost och Berikning Majsvälling. Smaksätt med Sambal Oelek och salt.
Kebabsås à la Mullsjö 10 port
Ingredienser
1 l Matlagningsyoghurt
2 dl Majonnäs
50 g Chilisås
Kebabkrydda
Socker
Salt och peppar
Tillagning
Blanda matlagningsyoghurt med majonnäs och chilisås. Smaksätt med kebabkrydda, lite socker och salt efter tycke och smak.
Grön bönpuré med brynt smör 10 port
Ingredienser450 g Smör
450 g Bönpuré, Findus 3745
5 st Äggulor
50 g Berikning Majsvälling, Findus 33967
Salt och peppar
Tillagning
Bryn smöret i kastrull så det får en mörk och nötig smak. Vispa upp äggulorna med Bönpurén och Berikning Majsvälling. Häll ner smöret i en stråle ner i blandningen. Smaka av med salt och peppar. Om den känns lite lös, ställ in den i kylen någon timme.