Matglädje - Mat med rätt konsistens, IDDSI-guide & recept

Symtom på dysfagi, eller tugg- och sväljsvårigheter, varierar stort. Vissa behöver bara anpassa enstaka livsmedel eller få maten delad, medan andra klarar endast flytande kost. Oavsett konsistensbehov ska maten se aptitlig ut, smaka gott och innehålla alla näringsämnen som individen behöver.  Här hittar ni recept, produkter och inspiration för alla konsistensnivåer – från normal konsistens till tunnflytande. 
Matglädje - Mat med rätt konsistens, IDDSI-guide & recept

Symtom på dysfagi, eller tugg- och sväljsvårigheter, varierar stort. Vissa behöver bara anpassa enstaka livsmedel eller få maten delad, medan andra klarar endast flytande kost. Oavsett konsistensbehov ska maten se aptitlig ut, smaka gott och innehålla alla näringsämnen som individen behöver.  Här hittar ni recept, produkter och inspiration för alla konsistensnivåer – från normal konsistens till tunnflytande. 

Identifiera och välja rätt konsistens

Gemensamma konsistensbenämningar säkerställer att matgästen får rätt textur och konsistens, underlättar samarbetet mellan vård- och kökspersonal och skapar en gemensam förståelse för olika nivåer. En enhetlig konsistensguide förenklar också vid överflyttningar från exempelvis sjukhus till seniorboende, då behövs t.ex. inte en ny bedömning göras vilket underlättar både för personal och matgäst.

guidning.

Likheter mellan guiderna

Guiderna följer samma struktur där vanlig konsistens är överst och ju finare och tunnare konsistensen blir desto längre ner i guiden kommer man. Individer som ”står” på en viss nivå/konsistens ska inte bli serverade mat ovanför denna konsistens/nivå. Individer som står på en viss nivå kan ofta äta konsistenser under denna, men det är inte alltid säkert. Många med dysfagi har svårt med de tunnaste konsistenserna vilket kräver individuell bedömning.

Olikheter mellan guiderna

Guiderna använder olika benämningar för konsistensnivåerna, och IDDSI saknar motsvarighet till gelékonsistens. Konsistensguiden utgår från graden av dysfagi och när en konsistens ordineras t.ex. timbalkonsistens kan livsmedel med alla typer av textur som vanligtvis accepteras serveras.  Exempelvis så har sås, potatismos och köttimbal olika olika konsistens men ingår alla i "timbalkonsistens". IDDSI fokuserar på texturen på varje komponent på tallriken t.ex. kött nivå 4, potatismos nivå 3 och sås nivå 2. IDDSI nivå 0-1 motsvarar dryck i Konsistensguiden.

Recept & inspiration enligt IDDSI