Rimma fisken för godare smak & textur
Att rimma i saltlag ger en jämnare sälta och ett bättre slutresultat. Det går dessutom lika bra att rimma frusen fisk som färsk. Men tänk på att alltid använda saltet med omtanke för hälsan. Ett vanligt mått är 1/2 dl salt till 1 liter vatten. Koka upp och låt kallna innan fisken läggs i. Låt filén ligga i saltlagen i minst 30-60 minuter.Tillaga på fisk på låg temperatur
Tillaga gärna fisken på lägre temperatur för att behålla saftigheten. När temperaturen blir för hög släpper fisken all vätska och blir bara torr. Vid en ugnstemperatur på 100-125° tillagas fisken på ett skonsamt sätt och du får ett saftigt resultat. Vid en så låg temperatur fortsätter dessutom inte fiskens temperatur att stiga efter att den tagits ut ur ugnen.Använd termometer för perfekt resultat
En digital termometer är det bästa verktyget för att uppnå ett perfekt resultat. Kom även ihåg eftervärmen från tillagningen som blir mer påtaglig ju varmare ugnen är, avsluta därför tillagningen precis innan du nått önskad innertemperatur eftersom den kommer fortsätta att stiga efter fisken tagits från värmen.Laga goda fiskgrytor och soppor
En stående favorit på menyn är fiskgryta och fisksoppa. Servera en klassisk fransk fisksoppa med saffran och fänkål eller kanske en gryta med rouille. Eller tänk nytt och baka fiskfiléer för sig och servera till en smakrik grönsakssoppa. Tänk dock alltid på att lägga ner fisken sist i grytan så den inte tillagas för länge.Lyckas med mat i gryta
Glöm inte garneringen!
Fisk med garnering blir så mycket trevligare och är ett enkelt sätt att variera rätterna. En skiva citron är en klassiker men lite brynt smör precis innan servering höjer smaken och en kvist dill, persilja eller lite hackad gräslök lyfter det visuella. Svårare än så behöver det inte vara!Lyckas laga mat till många!
Att laga god mat till många är en utmaning. Det är många moment, som ofta sker samtidigt och hela kökslaget behöver vara i synk. Vi har därför samlat tips och råd om hur arbetet i köket kan göras både lite enklare och roligare utan att kompromissa med varken kvalitet eller smak.Tips & inspiration