Laga och servera mat på bleck
Bleck är perfekt för att laga inbjudande och god mat till många människor. I bleck kan i princip all form av mat tillagas. Anpassa helt enkelt efter vad som passar dig och dina matgäster. Och kanske det bästa av allt, det är lätt att förbereda dagen innan.Recept och bleckinspiration
Lyckas med mat i gryta
Ett rejält storkok i gryta är optimalt när mat ska serveras till riktigt många. Mindre jobb, mindre disk, massor av smak. Satsa på en härlig fiskgryta med saffran! Eller en riktigt smakrik grönsaksgryta som serveras med ris. Använd alltid en gryta med riktigt tjock botten så att den håller och distribuerar värmen ordentligt.God mat i gryta
Fördelar med frysta råvaror
Att djupfrysa är ett naturligt sätt att bevara allt det goda i ett livsmedel. Fryst ger enklare planering eftersom du inte behöver ta hänsyn till korta bäst-före-datum och kan planera långt i förväg. Det ger tillgång till fina råvaror av hög kvalitet oavsett säsong. Dessutom kan fryst mat minska matsvinnet med hela 47% jämfört med färska råvaror.Fler frysta fördelar
Små tips för att skippa stressen i köket
Utgå alltid ifrån rätters komplexitet. Minutpassning och tillagning i sista sekunden är belönande men hur många ska serveras? Kommer det leda till stress och merjobb? Om huvudrätten är komplex, väg upp med att servera en enklare förrätt, t ex en soppa. Minska stressen genom att laga mat som reder sig själv, t ex potatisgratäng. Lägg mer av kökets tid på garnering och goda såser istället.Minska matsvinnet i restaurangen
Matsvinn är dåligt för miljön och en onödig kostnad som lätt kan undvikas. Se över vilka råvaror som kan köpas in frysta, det kan minska svinnet i köket. Minska tallrikarnas storlek vid buffén och portionernas storlek på tallrikarna. En liten portion på en stor tallrik blir nästan automatiskt snyggare än motsatsen. Och blir det rester över - se de som råvaror.Fler tips för minskat matsvinn
Tips för minskat matsvinn i skolköket
Matsvinn i skolan är ett ständigt aktuellt problem. Med konkreta tips och åtgärder kan matsvinnet minska i kök och matsal. Börja med att involvera och engagera personal och elever - både i maten och dess klimatpåverkan. Använd fryst mat i köket - det minskar svinnet. Och blir det mat över ta tillvara på den och servera dagen efter.Fler matsvinnstips
Schysst vegetariskt på menyn
Vegetarisk mat ska inte behöva vara ett alternativ utan ett självklart val på menyn. Det är viktigt att maten är lika vällagad och intressant som övriga rätter. Snabba tips för att lyckas med vegetariskt är att ge rätterna inspirerande namn, involvera matgästerna samt vara noga med tillagningen för bästa smak och konsistens.Vegetarisk inspiration
Lyckad fisk för stor servering
Enklaste och bästa tipset är att rimma fiskfiléerna, det ger en fin smak och textur. Oavsett om tillagning sker i gryta, ugn eller stekjärn. Att tillaga i ugn passar speciellt lax som tål lite mer. Ska det lagas fiskgryta, lägg ner fisken sist och låt den inte stå och puttra i onödan. Kom också ihåg att garnera rätten med t ex dill eller persilja.Mer fiskinspiration
Gör grönsakerna till tallrikens stjärna
För att göra grönsaker till rättens huvudrollsinnehavare behöver de din fulla uppmärksamhet. Tänk på de som en riktigt fin bit kött. Ugnsbaka grönsaker för att koncentrera smakerna, koka för en härlig textur. Eller låt de bli ordentligt svedda i en sautépanna för en krispigare yta. Tänk helhet med textur, kontrast och garnering värdig en huvudroll.Grönsaksinspiration
Så gott som nybakat, varje dag!
Ett gott bröd på salladsbuffén är alltid populärt. Våra bageriprodukter ger möjlighet att enkelt värma upp bröd och bullar i stora volymer till lunchserveringen. Vi bakar i Sverige och fryser in direkt när det är nybakat för att bevara allt det goda. Fyll frysen, matcha bröd till maten eller servera en hel buffé av olika bröd.Mer om vårt bröd & bageri