Fryst mat ger mindre matsvinn i köket
Frysta grönsaker är ofta skurna och redo att användas direkt från frysen. Det gör det enkelt att ta ut precis så mycket som behövs åt gången. Risken att köpa in för mycket som sen inte går att använda är minimal. Blir det över ligger det bara kvar i frysen till nästa gång. Detta minskar matsvinnet med upp till 47%** jämfört med färska livsmedel.Fler fördelar med frysen
Lyssna in barnen och servera mat som äts upp
Lyssna till eleverna och laga rätter som de gillar och känner igen. Svinnet är ofta större när det serveras nya eller okända maträtter. Matråd med representanter från olika klasser ger eleverna möjlighet att påverka maten och få information om nya rätter. Att vara delaktig ger ofta ett ökat engagemang - både för skolmaten och klimatet.Barnens favoriter
Mer vegetariskt och mindre matsvinn i skolan
Vegetarisk mat slängs ofta i större utsträckning i skolmatsalen. Samtidigt vill många ungdomar minska sin klimatpåverkan. Involvera och engagera eleverna, satsa på vegetariska varianter av “säkra kort” och lyft vikten av vegetariskt för att minska klimatpåverkan genom att visa på skillnaderna mellan att äta grönt och kött.Mer om vegetariskt