God och anpassad mat vid dysfagi
Dysfagi, eller tugg- och sväljsvårigheter, innebär svårigheter att tugga eller att svälja mat och dryck. Det kan leda till minskad aptit och näringsbrist eftersom man inte får i sig tillräckligt med mat. Vid dysfagi är det därför viktigt att servera näringsriktig och energirik mat med rätt konsistens som ger tillbaka matglädjen.Tips och recept vid dysfagi
Laga lättuggade rätter med timbaler
Timbaler är ofta en del av en näringsriktig kost för personer med tugg- och sväljsvårighter. De är gjorda på finpasserade råvaror som är blandade med ägg och kryddor. Det ger en slät och mjuk konsistens som är lätt att tugga och svälja. De innehåller varken gluten eller mjölkprodukter vilket gör att ännu fler kan njuta av bra mat.Mer inspiration med timbaler
Välj rätt konsistens med konsistensguiden
Konsistensguiden är ett verktyg som guidar vid konsistensanpassning av måltider. Här finns tydliga riktlinjer och beskrivningar för konsistenser som hel och delad, grov paté, timbal, puré, flytande samt trögflytande. Det gör det lättare att servera god och anpassad kost för alla med tugg- och sväljsvårigheter.Till konsistensguiden
Små enkla tips för ökad matglädje!
Försök att duka vackert och skapa en trevlig måltidsmiljö. Börja gärna måltiden med en liten aptitretare. Lägg även upp maten vackert och dekorera även om dekorationen ej äts upp. Välj garnityr som lätt kan plockas bort hel. Servera rikligt med sås till maten och berika gärna såsen för mer näring.Fler tips för ökad matglädje
Berikad mat för ökad livskvalitet
Mat och näring är en viktig del av våra liv men många sjuka och äldre tappar aptiten eller klarar inte av att äta lika mycket längre. Berikning är ett effektivt sätt att tillföra extra energi, protein, fett, kolhydrater, mineraler och vitaminer till kosten. Passar utmärkt till de som äter små portioner och behöver ett tillskott av näring.Mer om berikning