Matglädje vid dysfagi
Dysfagi innebär svårigheter att tugga eller att svälja vilket kan leda till näringsbrist då man inte får i sig tillräckligt med mat. Det kan exempelvis bero på åldersförändringar, demens, stroke och andra sjukdomar. Vid dysfagi är det därför extra viktigt att servera näringsriktig och energirik mat med rätt konsistens som ger tillbaka matglädjen.Konsistensanpassad kost med timbaler
Timbaler kan vara en viktig del i en näringsriktig kost för personer med dysfagi. Våra timbaler är färdiglagade och gjorda på finpasserade råvaror som är blandade med ägg och kryddor för en lättuggad konsistens. Timbalerna innehåller varken gluten eller mjölkprodukter vilket gör att ännu fler kan njuta av bra konsistensanpassad mat.Öka aptiten med små enkla tips!
- Duka vackert.
- Skapa en trevlig måltidsmiljö.
- Börja gärna måltiden med en liten aptitretare.
- Lägg upp en liten portion och ta hellre om än att lägga upp för stor portion från början.
- Kom ihåg tillbehören.
- Servera rikligt med sås, gärna berikad.
- Lägg upp maten vackert och dekorera även om dekorationen ej äts upp.
- Tänk på att servera dryck i rätt konsistens.
- Servera ytterligare mat och dryck om så önskas.
- Sitt bekvämt.
- Ät mellanmål ofta, gärna 3-4 per dag.
- Servera små portioner och berika maten med t ex grädde, smör och Berikning Majsvälling.
Vad är dysfagi?
Dysfagi, ett samlingsbegrepp för tugg- och sväljsvårigheter, innebär svårigheter att tugga eller
att svälja mat och dryck vilket kan leda till minskad aptit och näringsbrist eftersom man inte
får i sig tillräckligt med mat.
Dysfagi kan bero på åldersförändringar, demens, stroke, neurologiska sjukdomar,
cancersjukdomar, medfödda handikapp, olycksfall, dålig tandstatus eller infektioner m.m.
Det kan ta sig i uttryck på flera olika sätt som svårigheter att hantera och bearbeta mat och
dryck, hosta i samband med måltid, svårigheter att svälja mat och dryck, känsla av att maten
fastnar eller att det gör ont när man äter. Det leder även ofta till viktnedgång och nedsatt
allmäntillstånd då orken tryter och aptiten minskar.
Att få i sig tillräckligt mycket mat och näring är en livsnödvändighet för att vi ska hålla oss
friska och må bra. Det är därför väldigt viktigt att tidigt bromsa den negativa utvecklingen
som sker när aptiten och näringsintaget minskar och servera näringsriktig och energirik mat
med rätt konsistens som ger tillbaka matglädjen.