Gratäng med Veggie färs
INGREDIENSER
Välj antal portioner
- MOS
- Potatis1,50 kg
- Mjölk2,50 dl
- Persilja35 g
- Smör45 g
- Ägg2 st
- FÄRSBLADNING
- Vitlök9 g
- Ärter och tärnade Morötter600 g
- Timjan15 g
- Gula lökar2 st
- Krossade Tomater450 g
- Salt och Peppar
- Socker
TILLAGNING
Mos
Tips!
Smula lite getost över mosen innan gratinering i ugnen.
Lakto-vegetarisk gratäng med Veggie färs. Ett bra alternativ till en vegetarisk kost. Passar såväl på lunchmenyn som cafémenyn. Variera och addera grönsaker efter tycke och smak.
1. Skala och skiva potatisen i grova skivor och koka den mjukt.
2. Värm mjölk, smör och plasternackspurén. Pressa potatisen och blanda med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
Färsblandning
1. Hacka löken och fräs tillsammans med Veggie färs och timjan.
2. Häll på krossade tomater, tomatpuré, ärter och morötterna. Låt sjuda några minuter och smaksätt med salt, peppar och lite socker.
3. Lägg färsblandningnen i botten på en smord ugnsform eller bleck.
4. Spritsa alternativt lägg över moset.
5. Tillaga i ugnen på 190 C i ca 20-25 min. För en gyllenbrun yta så öka temperaturen de sista minuterna.
Näringsvärde per portion (400 g)
- Energi (kcal)397,30 kcal
- Energi (kJ)1662,23 kJ
- Fett11,78 g
- Enkelomättade fettsyror2,66 g
- Fleromättade fettsyror3,30 g
- Mättade fettsyror3,96 g
- Fiber13,63 g
- Järn4,69 mg
- Kalcium178,57 mg
- Kalium1252,85 mg
- Kolesterol54,97 mg
- Kolhydrat43,44 g
- Disackarider6,32 g
- Monosackarider4,57 g
- Sackaros5,06 g
- Magnesium161,69 mg
- Natrium400,89 mg
- Niacin6,57 mg
- Protein22,28 g
- Riboflavin0,42 mg
- Tiamin0,64 mg
- Vatten343,98 g
- Vitamin B120,33 µg
- Vitamin B60,80 mg
- Vitamin C61,64 mg
- Vitamin D0,45 µg
- Vitamin E4,76 mg
- Zink2,75 mg