Fisk med nordisk pesto och palsternacksmos
INGREDIENSER
Välj antal portioner
- Palsternacksmos
- Potatis14 kg
- Mjölk2,50 liter
- Salt
- Smör500 g
- Peppar
- Peppar
- Nordisk pesto:
- Matvete svenskt eko600 g
- Salt
- Solrosfrön600 g
- Vitlök, solo1,25 st
- Persilja50 g
- Persilja100 g
- Dill100 g
- Lök gul, tärnad500 g
- Rapsolja
- Gratängost400 g
- Pepparrot riven, burk100 g
- Salt
TILLAGNING
Dag 1: Ånga matvetet, låt svalna
Dag 2: Rosta matvetet på stekbordet. Låt svalna. Rosta solrosfröna på stekbordet. Låt svalna. Mixa solrosfröna och matvetet. Mixa vitlökarna och lök. Blanda samman alla ingredienser med dill, persilja, pepparrot och ost. Tillsätt rapsolja och salt. Krydda fisken med salt och vitpeppar (under och ovan). Lägg på pesto som ett täcke. Sätt i konvektionsugn 170°C, 15-20 min. 52 grader innertemp (ta ut innan och låt fisken gå upp i temp i värmeskåpet).
Palsternacksmos: Koka potatis och mosa den. Tillsätt palsternackspuré, mjölk och matfett. Hetta upp och smaksätt med salt och peppar.
Vill man ha en sås till är det gott att servera med en kall dillsås på créme fraiche som är smaksatt med citron.
Näringsvärde per portion (400 g)
- Energi (kcal)374,98 kcal
- Energi (kJ)1568,94 kJ
- Fett10,88 g
- Enkelomättade fettsyror2,27 g
- Fleromättade fettsyror2,96 g
- Mättade fettsyror4,59 g
- Fiber7,01 g
- Järn2,02 mg
- Kalcium127,40 mg
- Kalium1408,17 mg
- Kolesterol76,69 mg
- Kolhydrat36,56 g
- Disackarider6,14 g
- Monosackarider1,92 g
- Sackaros4,81 g
- Magnesium128,67 mg
- Natrium231,90 mg
- Niacin6,64 mg
- Protein28,75 g
- Riboflavin0,26 mg
- Tiamin0,47 mg
- Vatten299,82 g
- Vitamin B121,35 µg
- Vitamin B60,67 mg
- Vitamin C50,54 mg
- Vitamin D0,81 µg
- Vitamin E3,43 mg
- Zink2,66 mg