Mustig Veggie gryta med blomkål
INGREDIENSER
Välj antal portioner
- Gul lök100 g
- Purjolök200 g
- Sötpotatis800 g
- Palsternacka200 g
- Blomkål300 g
- Morötter300 g
- Vitlök4 st
- Rapsolja4 msk
- Grönsaksbuljong50 g
- Saffran1 g
- Röda linser200 g
- Vatten8 dl
- Ättiksprit 12%2 msk
- Tomatpuré30 g
- Salt16 g
- Timjan, torkad4 tsk
- Svartpeppar, grovmalen5 g
TILLAGNING
1. Skala och grovhacka gul lök och purjolök. Skala och tärna palsternacka, sötpotatis, blomkål och morot grovt. Finhacka vitlöken.
2. Tillaga Veggie färs enligt anvisning på förpackning.
3. Hetta upp olja i en gryta och lägg i saffran. Fräs lök och vitlök mjuk (tillsätt ev. vatten) och lägg sedan i purjolöken, palsternackan, sötpotatisen, moroten och fräs någon minut till.
4. Tillsätt linser, buljong, vatten, ättika och timjan och låt småputtra tills linserna och grönsakerna mjuknat. Häll på mer vatten om det behövs. Var försiktig med att röra så att grönsakerna inte mosas sönder. Häll i Veggie färsen och smaka av med salt och peppar.
Tips!
Servera gärna med gott Basmatiris, Nan-bröd och Raita.
Denna veganska Veggie gryta är lättlagad och fylld med många härliga svenska råvaror. Passar perfekt på den vegetariska lunchmenyn.
Näringsvärde per portion (400 g)
- Energi (kcal)475,70 kcal
- Energi (kJ)1990,31 kJ
- Fett16,82 g
- Enkelomättade fettsyror5,69 g
- Fleromättade fettsyror6,80 g
- Mättade fettsyror1,85 g
- Fiber17,63 g
- Järn6,85 mg
- Kalcium246,73 mg
- Kalium1048,99 mg
- Kolhydrat39,29 g
- Disackarider5,89 g
- Monosackarider8,84 g
- Sackaros5,93 g
- Magnesium226,86 mg
- Natrium1323,88 mg
- Niacin4,67 mg
- Protein32,89 g
- Riboflavin0,55 mg
- Tiamin0,98 mg
- Vatten365,28 g
- Vitamin B60,89 mg
- Vitamin C64,30 mg
- Vitamin E8,47 mg
- Zink3,78 mg