Fiskgryta med Rouille
INGREDIENSER
Välj antal portioner
- Soppan
- Laxfilé800 g
- Vitlök10 g
- Musslor i skal400 g
- Lök gul100 g
- Fänkål sv150 g
- Höstpotatis rå150 g
- Olivolja alt. Rapsolja30 ml
- Saffran1 g
- Vitvin4 dl
- Grönsaksbuljong, ätfärdig1 liter
- Persilja30 g
- Tomater, krossade400 g
- Rouille
- Paprika röd100 g
- Vitlök10 g
- Chili,15 g
- Olivolja1 dl
- Franskbrödsmulor130 g
- Salt5 g
TILLAGNING
Fiskgryta
1. Skär lax och sej i grova bitar.3. Kör grönsakerna i en matberedare eller mixer, eller hacka mycket fint och tillsätt resten av oljan lite i taget.
4. Lägg blandningen i en skål, rör om med brödsmulorna. Smaka av med salt.
Tips!
Rouillen kan serveras både som en klick i soppan eller på rostat bröd.
Mustig fiskgryta med lax, sej och musslor. Smaksatt med saffran och vitt vin vilket ger fiskgrytan en smakrik och fyllig karaktär. Servera tillsammans med en god rouille på röd paprika och chili.
2. Skär lök, vitlök och fänkål i tunna skivor och potatisen i lite tjockare skivor.
3. Fräs lök, vitlök, potatis och fänkål i olivoljan utan att det får färg.
4. Tillsätt saffran, vin, buljong och krossade tomater.
5. Låt grytan koka sakta i 20 min.
6. Lägg i fisken och persiljan. Låt därefter grytan sjuda i ca 5 minuter.
7. Servera tillsammans med nykokta musslor.
Rouille
1. Kärna ur paprikan och skär den i stora bitar.2. Skala vitlök och fräs i lite av oljan tillsammans med hackad chili.
Näringsvärde per portion (400 g)
- Energi (kcal)425,48 kcal
- Energi (kJ)1778,96 kJ
- Fett26,58 g
- Enkelomättade fettsyror8,61 g
- Fleromättade fettsyror1,15 g
- Mättade fettsyror3,85 g
- Fiber1,14 g
- Järn2,12 mg
- Kalcium56,89 mg
- Kalium645,79 mg
- Kolesterol23,44 mg
- Kolhydrat9,78 g
- Disackarider0,39 g
- Monosackarider1,37 g
- Sackaros0,39 g
- Magnesium43,61 mg
- Natrium467,99 mg
- Niacin9,47 mg
- Protein30,53 g
- Riboflavin0,20 mg
- Tiamin0,32 mg
- Vatten209,12 g
- Vitamin B121,26 µg
- Vitamin B60,19 mg
- Vitamin C33,02 mg
- Vitamin D7,18 µg
- Vitamin E2,82 mg
- Zink0,70 mg