Broccoli- och sparrissoppa med spenatbröd & färskostklick
INGREDIENSER
Välj antal portioner
- Grönsaksbuljongtärning5 g
- Gul lök2 st
- Kranvatten5 dl
- Matlagningsgrädde1 liter
- Smör20 g
- Timjanklick
- Timjan5 g
- Citron1 st
- Färskost150 g
- Spenatbröd
- Jäst25 g
- Kranvatten6 dl
- Sirap1 msk
- Vetemjöl1 liter
- Salt1 msk
- Olivolja2 msk
- Vitlöksklyftor2 st
- Flingsalt
TILLAGNING
BROCCOLI- OCH SPARRISSOPPA
Stek löken lätt i smör i en kastrull. Tillsätt sparrispuré och broccolibuketter. Häll på grädde, vatten och buljongtärning. Låt koka ett par minuter. Mixa soppan till önskad släthet och smaka av med salt och vitpeppar.
SPENATBRÖD
Börja med att koka upp spenaten tillsammans med vattnet. Mixa spenat och vatten i en matberedare. Mät sedan upp så du har 6 dl spenatvätska. Låt spadet svalna till fingervarmt. Tillsätt jäst, olja, vitlök, sirap och salt. Tillsätt mjöl och arbeta in i smeten. Degen ska vara ganska lös. Låt sedan jäsa i ca 1-1,5 timma. Häll sedan upp den i en smord ugnsfast form/bleck, häll på lite flingsalt innan gräddning och baka av i 225° C i ca 15-20 minuter.
TIMJANKLICK
Blanda samman färskost, finhackad timjan, lite salt och saften från citronen.
Näringsvärde per portion (400 g)
- Energi (kcal)517,93 kcal
- Energi (kJ)2167 kJ
- Fett25,02 g
- Enkelomättade fettsyror7,18 g
- Fleromättade fettsyror1,51 g
- Mättade fettsyror14,04 g
- Fiber4,72 g
- Järn1,64 mg
- Kalcium206,22 mg
- Kalium644,92 mg
- Kolesterol61,86 mg
- Kolhydrat57,88 g
- Disackarider6,86 g
- Monosackarider3,12 g
- Sackaros1,52 g
- Magnesium59,96 mg
- Natrium937,43 mg
- Niacin1,66 mg
- Protein12,91 g
- Riboflavin0,33 mg
- Tiamin0,28 mg
- Vatten329,74 g
- Vitamin B120,54 µg
- Vitamin B60,32 mg
- Vitamin C57,15 mg
- Vitamin D0,06 µg
- Vitamin E2,96 mg
- Zink1,64 mg