Saffrankladdkaka med bärsås
INGREDIENSER
Välj antal portioner
- Socker3 dl
- Vetemjöl2,50 dl
- Vaniljsocker2 msk
- Salt1 krm
- Ägg3 st
- Mandelmassa100 g
- Smör eller margarin150 g
- Saffran0,50 g
- Bärsås
- Hallonpuré FINDUS 96012417 eller
- Vatten6 dl
- Potatismjöl/tapiokastärkelse1,50 dl
- Socker5 msk
TILLAGNING
1. Blanda socker, mjöl, vaniljsocker och salt. Rör ner äggen. Riv mandelmassan och vänd ner den i smeten.
TIPS!
Servera kakan ljummen eller kall tillsammans med bärsåsen (se recept ovan).Kladdkaka med smak av saffran, servera kakan med en ljuvlig bärsås på jordgubb och hallon till. Perfekt på kakbuffén under julen, eller till vilken fika som helst.
2. Smält matfettet och rör i saffranet, tillsätt till smeten. Smörj en form med avtagbar kant och mjöla. Tillaga i ugn 200°C, 18-23 minuter.
Bärsås
1. Blanda vatten och potatismjöl/tapiokastärkelse. Sjud upp. Tillsätt purén. Smaksätt med socker.
Grov patékonsistens: Se ovan.
Timbalkonsistens: Blanchmangé med sås, se MRS.
Gelékonsistens: Se timbalkonsistens.
Flytande konsistens: Hallonsoppa, se MRS, servera med grädde smaksatt med saffran.
MRS=Mätt Rätt och Slätt.
Näringsvärde per portion (400 g)
- Energi (kcal)420,46 kcal
- Energi (kJ)1759,28 kJ
- Fett16,72 g
- Enkelomättade fettsyror5,15 g
- Fleromättade fettsyror1,36 g
- Mättade fettsyror8,95 g
- Fiber1,82 g
- Järn0,79 mg
- Kalcium30,90 mg
- Kalium129,87 mg
- Kolesterol99,60 mg
- Kolhydrat61,40 g
- Disackarider37,96 g
- Monosackarider3,11 g
- Sackaros37,59 g
- Magnesium24,96 mg
- Natrium153,38 mg
- Niacin0,47 mg
- Protein4,84 g
- Riboflavin0,13 mg
- Tiamin0,06 mg
- Vatten116,72 g
- Vitamin B120,26 µg
- Vitamin B60,07 mg
- Vitamin C24,66 mg
- Vitamin D0,33 µg
- Vitamin E2,80 mg
- Zink0,59 mg