Morotsbröd
INGREDIENSER
Välj antal portioner
- Jäst50 g
- Mjölk2,50 dl
- Vatten2,50 dl
- Ljus sirap0,50 dl
- Smör75 g
- Salt2 tsk
- Vetemjöl1,60 liter
- Berikning - Majsvälling FINDUS 960138974 dl
- Topping
- Solroskärnor0,50 dl
- Pumpafrön0,50 dl
- Vatten eller ägg till pensling
TILLAGNING
1. Blanda ut jästen med mjölken. Blanda i alla övriga ingredienser. Bearbeta väl.
2. Låt jäsa 1,5 timme. Sätt ugnen på 230°C.
3. Degen är lös, så häll ut den på ett mjölat bakbord. Skär små bullar med en degskrapa (lyft upp dem med degskraparen och lägg på plåten) till 26-30 st frallor och lägg tätt på plåt med bakplåtspapper ca 0,5 cm mellanrum.
4. Låt jäsa ihop 20-25 minuter. Pensla med vatten eller ägg och strö på solros- och pumpafrön.
5. Sänk ugnstemperaturen till 200°C när bröden sätts in. Grädda ca 15-20 minuter. Låt svalna under bakduk.
Tips!
Skippa topping av fröerna för ett mer lättugat alternativ.Morotsbrödet är lika gott till frukost, mellanmål som till kvällsfikat. Fungerar också bra som matbröd på buffébordet.
Näringsvärde per portion (400 g)
- Energi (kcal)210,25 kcal
- Energi (kJ)879,64 kJ
- Fett5,24 g
- Enkelomättade fettsyror1,25 g
- Fleromättade fettsyror1,18 g
- Mättade fettsyror2,35 g
- Fiber2,03 g
- Järn1,09 mg
- Kalcium60,91 mg
- Kalium190,87 mg
- Kolesterol8,40 mg
- Kolhydrat34,08 g
- Disackarider3,81 g
- Monosackarider2,36 g
- Sackaros1,66 g
- Magnesium24,87 mg
- Natrium250,05 mg
- Niacin0,93 mg
- Protein5,31 g
- Riboflavin0,10 mg
- Tiamin0,15 mg
- Vatten43,27 g
- Vitamin B120,10 µg
- Vitamin B60,13 mg
- Vitamin C5,43 mg
- Vitamin D0,70 µg
- Vitamin E1,66 mg
- Zink0,61 mg