Jordgubbsmoussetårta med nötig botten
INGREDIENSER
Välj antal portioner
- Tårtbotten
- Mandel50 g
- Pistaschnötter, skalade50 g
- Strösocker2 dl
- Vaniljsocker1 tsk
- Smör100 g
- Vetemjöl0,50 dl
- Ägg2 st
- Vit choklad50 g
- Maränger
- Strösocker2 dl
- Äggvita3 st
- Jordgubbsmousse
- Strösocker0,50 dl
- Vispgrädde200 g
- Gelatinblad5 st
- Garnering
- Jordgubbar, delade500 g
TILLAGNING
Förberedelser
Tina puréer, sätt igång ugnen på 200°C, klä botten på en springform med bakplåtspapper. Blötlägg gelatinblad. Tina Findus jordgubbar enligt förpackningen.Tårtbotten
Hacka eller mixa mandel och pistaschnötter grovt. Vispa samman ägg och socker. Koka upp smöret, dra ifrån värmen, häll i chokladen och låt smälta. Vänd samman alltihopa ordentligt, häll upp smeten i springformen. Grädda tårtbotten på 200°C, ca 15-20 min. Ta ut och låt svalna.Maränger
Vispa äggvitor och socker hårt till maräng, droppa över blåbärspurén och stjälp upp i spritspåse.
Spritsa små fina maränger på bakplåtspapper och låt torka i ugn 100°C, ca 40-60 minuter.Mousse
Vispa grädden löst i separat bunke. Smält ut gelatinblad i en tredjedel utav jordgubbspurén, ta ifrån värmen och vänd i resterande puré. Se till så att grädde och puré håller ungefär samma temperatur.Tårtan
Fyll springformen med jordgubbsmoussen ovanpå tårtbotten. Låt stelna i kyl minst 2 timmar.
Garnera med delade jordgubbar och blåbärsmaränger.Tips! Testa med andra smaker på puréer både i tårta och maränger. Mangopuré och svartvinbärsmaränger ger häftig smak och färg!
Näringsvärde per portion (400 g)
- Energi (kcal)382,29 kcal
- Energi (kJ)1599,51 kJ
- Fett20,49 g
- Enkelomättade fettsyror6,94 g
- Fleromättade fettsyror1,47 g
- Mättade fettsyror10,61 g
- Fiber1,78 g
- Järn0,92 mg
- Kalcium56,43 mg
- Kalium217,59 mg
- Kolesterol75,47 mg
- Kolhydrat43,23 g
- Disackarider35,49 g
- Monosackarider4,87 g
- Sackaros34,56 g
- Magnesium30,01 mg
- Natrium75,60 mg
- Niacin0,52 mg
- Protein5,43 g
- Riboflavin0,17 mg
- Tiamin0,07 mg
- Vatten83,74 g
- Vitamin B120,24 µg
- Vitamin B60,08 mg
- Vitamin C38,25 mg
- Vitamin D0,21 µg
- Vitamin E2,50 mg
- Zink0,55 mg