Hallonmoussetårta

Hallonmoussetårta

INGREDIENSER

Välj antal portioner

  • Tårtbotten
  • Mandel
    50 g
  • Pistagenötter
    50 g
  • Ägg
    2 st
  • Smör
    100 g
  • Strösocker
    2 dl
  • Vit choklad
    50 g
  • Vetemjöl
    5 dl
  • Vaniljsocker
    1 tsk
  • Maränger
  • Strösocker
    2 dl
  • Äggvita
    3 st
  • Hallonmousse
  • Strösocker
    5 dl
  • Vispgrädde
    200 g
  • Gelatinblad
    5 st
  • Garnering
  • Jordgubbar
    0,50 g

TILLAGNING

  1. Hallonmoussetårta - så gör du

  2. Förberedelser
    Tina puréer, sätt ugnen på 200°C, klä botten på en springform med bakplåtspapper. Blötlägg gelatinblad. 

  3. Tårtbotten
    Hacka eller mixa mandel och pistagenötter grovt. Vispa samman ägg och socker. Koka upp smör, dra ifrån värmen, häll i chokladen och låt smälta. Vänd samman alltihopa ordentligt, häll upp smeten i springformen. Grädda tårtbotten på 200°C, ca 15-20 min. Ta ut och låt svalna.

  4. Maränger
    Vispa äggvitor och socker hårt till maräng, droppa över blåbärspuré och häll upp blandningen i spritspåse.
    Spritsa små fina maränger på bakplåtspapper och låt torka i ugn 100°C, ca 40-60 minuter.

  5. Mousse
    Vispa grädden löst i separat bunke. Smält ut gelatinblad i en tredjedel av hallonpurén, ta ifrån värmen och vänd i resterande hallonpuré. Säkerställ att grädde och hallonpuré håller ungefär samma temperatur.

  6. Tårtan
    Fyll springformen med hallonmoussen ovanpå tårtbotten. Låt stelna i kyl minst 2 timmar.
    Garnera med jordgubbar och blåbärsmaränger.

  7. Tips! Testa med andra smaker på puréer både i tårta och maränger. Mangopuré och svartvinbärspuré ger härlig smak och färg!

Näringsvärde per portion (400 g)

  • Energi (kcal)
    677,73 kcal
  • Energi (kJ)
    2835,62 kJ
  • Fett
    24,94 g
  • Enkelomättade fettsyror
    8,35 g
  • Fleromättade fettsyror
    1,90 g
  • Mättade fettsyror
    12,77 g
  • Fiber
    1,68 g
  • Järn
    1,04 mg
  • Kalcium
    60,07 mg
  • Kalium
    209,61 mg
  • Kolesterol
    90,57 mg
  • Kolhydrat
    103,30 g
  • Disackarider
    80,79 g
  • Monosackarider
    0,39 g
  • Sackaros
    79,34 g
  • Magnesium
    33,55 mg
  • Natrium
    90,57 mg
  • Niacin
    0,52 mg
  • Protein
    8,43 g
  • Riboflavin
    0,19 mg
  • Tiamin
    0,12 mg
  • Vatten
    37,69 g
  • Vitamin B12
    0,28 µg
  • Vitamin B6
    0,07 mg
  • Vitamin C
    0,95 mg
  • Vitamin D
    0,26 µg
  • Vitamin E
    2,70 mg
  • Zink
    0,66 mg
Alla näringsvärden

Energifördelning

Produkter som inkluderas i receptet