Hallonmoussetårta
INGREDIENSER
Välj antal portioner
- Tårtbotten
- Mandel50 g
- Pistagenötter50 g
- Ägg2 st
- Smör100 g
- Strösocker2 dl
- Vit choklad50 g
- Vetemjöl5 dl
- Vaniljsocker1 tsk
- Maränger
- Strösocker2 dl
- Äggvita3 st
- Hallonmousse
- Strösocker5 dl
- Vispgrädde200 g
- Gelatinblad5 st
- Garnering
- Jordgubbar0,50 g
TILLAGNING
Hallonmoussetårta - så gör du
Förberedelser
Tina puréer, sätt ugnen på 200°C, klä botten på en springform med bakplåtspapper. Blötlägg gelatinblad.Tårtbotten
Hacka eller mixa mandel och pistagenötter grovt. Vispa samman ägg och socker. Koka upp smör, dra ifrån värmen, häll i chokladen och låt smälta. Vänd samman alltihopa ordentligt, häll upp smeten i springformen. Grädda tårtbotten på 200°C, ca 15-20 min. Ta ut och låt svalna.Maränger
Vispa äggvitor och socker hårt till maräng, droppa över blåbärspuré och häll upp blandningen i spritspåse.
Spritsa små fina maränger på bakplåtspapper och låt torka i ugn 100°C, ca 40-60 minuter.Mousse
Vispa grädden löst i separat bunke. Smält ut gelatinblad i en tredjedel av hallonpurén, ta ifrån värmen och vänd i resterande hallonpuré. Säkerställ att grädde och hallonpuré håller ungefär samma temperatur.Tårtan
Fyll springformen med hallonmoussen ovanpå tårtbotten. Låt stelna i kyl minst 2 timmar.
Garnera med jordgubbar och blåbärsmaränger.Tips! Testa med andra smaker på puréer både i tårta och maränger. Mangopuré och svartvinbärspuré ger härlig smak och färg!
Näringsvärde per portion (400 g)
- Energi (kcal)677,73 kcal
- Energi (kJ)2835,62 kJ
- Fett24,94 g
- Enkelomättade fettsyror8,35 g
- Fleromättade fettsyror1,90 g
- Mättade fettsyror12,77 g
- Fiber1,68 g
- Järn1,04 mg
- Kalcium60,07 mg
- Kalium209,61 mg
- Kolesterol90,57 mg
- Kolhydrat103,30 g
- Disackarider80,79 g
- Monosackarider0,39 g
- Sackaros79,34 g
- Magnesium33,55 mg
- Natrium90,57 mg
- Niacin0,52 mg
- Protein8,43 g
- Riboflavin0,19 mg
- Tiamin0,12 mg
- Vatten37,69 g
- Vitamin B120,28 µg
- Vitamin B60,07 mg
- Vitamin C0,95 mg
- Vitamin D0,26 µg
- Vitamin E2,70 mg
- Zink0,66 mg