Chokladpaj
INGREDIENSER
Välj antal portioner
- Mörk Choklad125 g
- Muscovadosocker5 dl
- Smör125 g
- Snabbkaffe pulver1 msk
- Salt1 krm
- Vatten1 msk
- Ägg2 st
- vetemjöl2 dl
- Kakao2 msk
- Mandel75 g
- Vaniljsocker2 tsk
- Vit choklad100 g
- Topping
- Mörk Choklad 70 %150 g
- Ljust Muscovadosocker2 dl
- Vispgrädde2 dl
- Mjölk1 dl
- Ljus sirap1 dl
TILLAGNING
Chokladpaj - så här gör du:
1. Koka upp grädde, mjölk, sirap, och muscovadosocker. Låt sjuda under omrörning ca 15 minuter tills du får en kolabrun färg (105*c).
2. Tag bort kastrullen från värmen och rör i hackad choklad. Låt svalna och häll sedan över pajen. Blir en fantastiskt god chokladpaj.
Tips:
Servera gärna med lättvispad grädde. Pudra med kakao och extra rostade nötter.
1. Rosta mandel på 175°C i 10 minuter.
2. Smält mörk choklad och smör tillsammans, låt svalna.
3. Rör i muscovadosocker, salt och kaffepulver (rör ut med 1 msk vatten).
3. Tillsätt ägg, ett i taget.
4. Rör i mjöl, vaniljsocker och kakao.
5. Grovhacka och vänd ner den vita chokladen och den rostade mandeln. Häll upp i pajskalet.
6. Grädda på 170°C i ca 30 minuter. Låt svalna.
Chokladkola/topping
Näringsvärde per portion (400 g)
- Energi (kcal)711,81 kcal
- Energi (kJ)2978,31 kJ
- Fett37,85 g
- Enkelomättade fettsyror9,76 g
- Fleromättade fettsyror2,50 g
- Mättade fettsyror23,29 g
- Fiber1,51 g
- Järn6,88 mg
- Kalcium153,27 mg
- Kalium420,37 mg
- Kolesterol92,37 mg
- Kolhydrat84,73 g
- Disackarider59,07 g
- Monosackarider5,76 g
- Sackaros56,49 g
- Magnesium71,79 mg
- Natrium294,89 mg
- Niacin1,02 mg
- Protein7,37 g
- Riboflavin0,21 mg
- Tiamin0,09 mg
- Vatten37,45 g
- Vitamin B120,30 µg
- Vitamin B60,08 mg
- Vitamin C0,49 mg
- Vitamin D0,53 µg
- Vitamin E3,28 mg
- Zink1,10 mg