Variera menyn med våra vegetariska proteinkällor
Folk som älskar kött varierar sina proteinkällor varje dag, så varför skulle du tänka annorlunda om vegetariskt? Variera menyn och gör den samtidigt hållbar för miljön med vårt breda utbud av vegetariska protein. Bland våra produkter finns ärtprotein, Veggie som är sojabaserad samt grönsaksbiffar.Green Cuisine – nytt sätt att äta grönt på
Green Cuisine är bl.a. veganska produkter gjorda på proteinrika ärter. Produkterna har en köttlik textur och ett proteininnehåll på upp till 33%. Ärtproteinet finns i två olika varianter: vegansk burgare och vegobullar. Ärtprotein är framtidens protein då det både är gott och har ett lågt klimatavtryck.Veggie – vegetarisk klassiker av sojaböna
Veggie är sojabaserade produkter med köttlik textur som många känner igen och har provat. Veggie finns i ett flertal festliga varianter som korv, hamburgare och bouletter. Precis som Green Cuisine ärtprotein har Veggie ett lågt CO2-avtryck och är ett klimatsmart alternativ.Få fler att äta mer grönt – tips från Findus kockar
Vegetarisk mat ska inte bara vara ett ”alternativ” utan ett självklart val på menyn, men om maten inte är vällagad och intressant tröttnar både munnen och hjärnan. Det finns många möjligheter att laga god och smakrik grön mat, men hur ska de vegetariska rätterna bli mer intressanta?Jenny Lindberg
Hur tror du att man kan få fler att äta mer grönt?
Det handlar om att laga god mat, tänka på kryddningen och att inte bara se det som en vegetarisk rätt utan ett självklart val för alla. Och så ska man absolut inte kalla det för vegetariskt utan beskriva vad det är för rätt istället och framhäva smaker och ingredienser. Ett tips för att minska på köttet i storkök kan vara att även i icke vegetariska rätter blanda ut lite av köttfärsen med ett vegetariskt alternativ. I en lasagne kan hälften av färsen vara en sojafärs eller så smakar det fint blandat med linser och morötter. Det är ett bra sätt att vänja sig vid andra smaker och konsistenser.
Hur tänker du när du lagar vegetariskt?
Jag försöker tänka på de fem grundsmakerna, salt, sött, surt, beskt och umami. Grönsaker är ofta söta och behöver lite syra för att det ska bli balans, och umami kan både komma från grönsakerna samt andra ingredienser som man kryddar eller tillsätter i rätten. Jag tänker mycket på kryddningen för den är otroligt viktig. Och så är det viktigt att tillaga grönsaksrätter på rätt sätt för att behålla krisp och crunch. Tänk gärna på att ha något ytterligare som är krispigt till för att göra det mer spännande. Det kan vara allt ifrån sallad, frön på toppen eller att strö tacochips ovanpå.
Varför tror du att det slängs mer när det är vegetariska rätter i skolköken?
Det finns mycket fördomar om vegetarisk mat och det finns även rädsla för nya smaker.
Vilka är dina bästa tips när man ska laga grönt?
Bra råvaror, tänk på grundsmakerna, våga krydda och ha koll på tillagningen så att råvarorna inte blir överkokta.
En av Jennys favoriter:
Falafel är det många som känner igen och tycker om. Varför inte servera en hel falafelburgare med goda tillbehör!
Kenneth Nilsson
Hur kan man få fler att äta mer grönt?
Många tror att det är svårt att jobba med grönsaker. Det är det inte! Det är viktigt att hålla det naturligt och inte konstla till det. Med våra produkter har vi redan gjort många av de tidskrävande åtgärderna som att exempelvis blötlägga och blanchera. Några bra exempel är vår falafel och vetekornspilaff. Den basen kan storköken lätt använda och sedan sätta sin egen signatur på rätterna, med hjälp av kryddor eller kompletterande ingredienser. Det bästa är att det är lösfrysta produkter så storköken behöver bara ta fram det som behövs och är åtgången stor är det lätt att ta fram mer och komplettera.
Hur tänker du när du lagar vegetariskt?
Jag vill att det ska vara enkelt och inte allt för många ingredienser. Och när det gäller grönsaker så använder jag så lite vatten som möjligt för att behålla alla de goda smakerna. Att rosta grönsaker i ugn är enkelt och blir också fantastiskt gott. Det är även bra att använda kryddor och lite olja på grönsakerna innan de ska in i ugnen. Det är bra för att stänga ytor och behålla matens krispighet. Om jag gör en soppa tar jag alltid ut lite av grönsakerna innan den mixas så att lite av grönsakerna kan läggas tillbaka och därmed få den där texturen som är så viktig för att det ska blir riktigt gott. Med spröda grönsaker lägger jag bara i dem en liten stund innan soppan är klar. Då blir de finast i texturen.
Vilket tror du är det vanligaste felet som görs vid tillagning av grön mat?
Man lagar för mycket på en gång och tillagar kanske för länge så att det blir lite överkokt och tappar sin fina färg. Det kan också vara att en del inte är så vana vid att kryddsätta maten vilket göra att den kan bli lite smaklös.
Vilka är dina bästa tips när man ska laga grönt?
Skär grönsaker i bitar som passar tillagningstiden. Skär hårda grönsaker i mindre bitar och spröda grönsaker i större bitar för att ha lika lång tillagningstid för alla bitar. Använd så lite vätska som möjligt, rosta och ånga för att smakerna ska finnas kvar i grönsakerna, samt minimera tillagningstiden för att behålla krispigheten.
En av Kenneths favoriter:
Grönsaksbiffar av olika slag. Findus har flera olika grönsaksbiffar. Vi har gjort biffarna lite mindre och det gör att det är lättare att portionera. Biffarna är även lätta för storköken att plocka fram och komplettera om åtgången blir stor. På det sättet är det lätt att tillaga så att det inte blir en massa matsvinn.